tirsdag 7. juni 2011

Rom i hagen: Ganger


Design: Marcus Barnett

For meg følger planlegging i hagen de samme prinsipper som planlegging innendørs. Funksjonsanalyse er viktig også for å få glede av arealene i hagen.

Design: Marcus Barnett

Gangarealer blir viktige med en gang man begynner å dele hagen opp i ulike rom. Både for å lede fra et rom til et annet, og for å lede gjennom rommet.

Design: OliveBay

I hagen kan man bruke ulike materialer for å markere ulike funksjoner. Til ganger er slitesterke materialer et godt valg. Har man plen som "gulv" i et større rom, er det ofte en bestemt vei det faller naturlig å krysse den, akkurat som det er når man krysser et rom. Hvis "veien" brukes ofte, vil plenen bli slitt - da kan det være hensiktsmessig å legge en gangvei i et sterkere materiale der. 


Design: OliveBay

I mindre rom, brukes ofte gangene som skille mellom bed, eller mellom bed og plen. Hvis gangveien legges i samme høyde som plenen, slipper man å bruke kantklipper. Her brukes gangveien både for å hindre at plenen vokser inn i bedet, og for å lede gjennom rommet og inn i det neste. 


I fjor startet vi arbeidet med å forberede en gangvei over en liten plen i hagen. Plenen gikk helt fram til "trappen", og vokste seg inn under hellene... Til høyre for stien var det tidligere et huske-/klatrestativ med treterrasse under. Stien ender i en åpning i hekken. Dette er den korteste veien til ytterdøren, hvis man kommer fra skolen eller stallen, og blir derfor ofte benyttet både til fots og med sykkel. Vi skal ha pallekarmbed til høyre her og blomster langs muren. For å lede "trafikken" utenom dette, må vi nå lage en sti som leder riktig vei.


Brosteinene som skal kante stien ligger klar i hjørnet her, i mellom disse skal det legges to rader med heller som skal gjenbrukes fra et annet sted i hagen. Vi trenger kraftig markduk og subbus - og litt arbeidslyst - så er vi klare til å sette i gang ;)


3 kommentarer:

 1. Så flinke dere er! Det er nok veldig lurt å tenke gjennom gangveier og slikt før man anlegger hagen - ser ut som det blir kjempefint hos dere!

  MÅ bare få kommentere konfirmantbildet under her også: SÅ vakkert!! Nydelig bunad og nydelig lys i bildet - ville nok hatt dette på en vegg også, jeg ;-) Hihi.

  SvarSlett
 2. Kjempefine eksempler du viser. :) Det ser jo veldig bra ut det dere holder på med også.

  Tusen takk for støtte til NIB-nominasjonen. :) Du er søt!

  Ønsker deg en fin torsdag, Linnette!

  Klem,
  AW

  SvarSlett
 3. Tusen takk Linette. Ønsker deg ei flott pinse.

  SvarSlett

Så koselig at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar hos meg! They make my day :)