torsdag 27. september 2012

Nye bilder på hytta - og en innrømmelse...
Sist jeg var på Kremmerhuset, ble jeg møtt av denne vakre skapningen. Jeg trengte ikke mange sekundene på å bestemme meg for at han skulle få lov til å være med på hytta. Vi ser mange skjønne harepuser rundt hytta, men de står sjeldent lenge nok i ro til at vi kan få tatt slike bilder av dem.
Jeg liker best å samle gjenstander og bilder i grupper, så da jeg lenger inne i butikken kom over både en vakker meis, og en kongle - var jeg solgt. Både fuglene og konglene har vi mange av rundt hytta, så det var naturlig at de skulle få følge med inn også.
Nå pryder trekløveret veggen over tv-monsteret 
(vi valgte å flytte den gamle store widescreentv-en på hytta da vi kjøpte flatskjermtv hjemme for noen år siden - rett og slett fordi INGEN gidder å bryte seg inn for å stjele en slik!)
og da har vi endelig noe vakker å se på på den veggen :)
Jeg gremmer meg egentlig litt over å vise dette bildet, men har man sagt A... 
Dere skjønner nok hvorfor jeg hadde et desperat behov for å ha noe annet å feste blikket på her ;) 
Neste prosjekt på hytta er forøvrig å få gjort ferdig pipa som så vidt sniker seg inn i høyre hjørne her. Vi klarer rett og slett ikke å bestemme oss for type stein, farge mønster, leggemåte osv! Jeg tør ikke engang si hvor lenge vi har fundert nå, men pipa kom ikke opp i fjor akkurat... Så nå har jeg lagt ned veto og sagt den skal pusses og males så den ser ok ut til vi en gang får bestemt oss!

Neste uke er det høstferie her, så da får jeg forhåpentligvis hilse på harepusen igjen :)
Har du noen planer for høstferien?

søndag 23. september 2012

Morfars stol - en liten makeover...

Morfars stol har fått seg en liten makeover i helgen. Eller kanskje jeg skulle si makeunder... ;)
De gamle gjortebåndene begynte å bli veldig slitne, så det var som å sitte i en hengekøye. Heldigvis fikk jeg tak i nye bånd, men dagens stifter var alt for lange. Dermed måtte jeg sitte og lirke forsiktig ut en og en stift uten å bøye dem, slik at vi kunne bruke dem på nytt.
Etter det første båndet, konkluderte jeg med at det ikke var lett å få de stramme når man skulle både holde og spikre alene. Dermed måtte min Kjære som vanlig trø til og hjelpe meg med å dra prosjektet i land. Jeg strammet og han spikret, og da ble det greit nok til slutt.
Da jeg fikk av alle båndene, fant jeg dette skiltet inni stolen! Den er laget hos Harald Gundersen, Snekker og Møbelforretning i Arendal. Lurer på om jeg kan klare å finne ut litt om når det firmaet eksisterte. Jeg vet min mormor og morfar fikk og kjøpte mange møbler da de giftet seg og kjøpte hus i Arendal på 1930-tallet, så kanskje denne også er fra den tiden?

Ønsker deg en riktig fin ukestart :)

fredag 14. september 2012

Sittebenk - made by us...
Jeg har fått noen spørsmål om hvordan sittebenken vår er bygget. Det er en forholdsvis billig og enkel konstruksjon, med utgangspunkt i en eikeplate vi hadde liggende.


Vi skulle opprinnelig lage spisebord til hytta selv, og hadde kjøpt en eikeplate på 3 meter som vi hadde delt i to lengder á 1,5 meter. Siden vi kom over et helt flott spisebord på Finn.no (som du blant annet kan se her), ble platene liggende i påvente av en ny idé. Da jeg begynte å drømme om en sittebenk, fikk jeg tanken om å benytte disse platene. Størrelsen på benken var dermed gitt. Vi har brukt 3 ventilatorskapstammer overskap til kjøl/ovn fra IKEA, str 35 x 60 (dybde 60 cm), som er satt på en ramme av bjelker - og vi har laget to rammer mellom skapene også, som bæring. Skjøten på platene er midt over den nærmeste av rammene på bildet. Eikeplaten er beiset med Herdins teakbeis, for å passe til gulvet.


Madrassen er egentlig en tredelt sammenleggbar gjestemadrass fra Jysk på 8x63x190cm. Trekket er sydd av et gråstripet bolsterstoff fra Stoff og Stil. Jeg valgte den enkle løsningen, og sydde trekket som en "pølse" som tres på madrassen og brettes inn i endene. Dermed er det lett å dra det av og putte i vaskemaskinen ved behov. Putetrekkene kommer alle fra ellos.no. Neste prosjekt nå, er som sagt å lage skuffefronter og montere skuffer i alle tre stammene. Det blir kjærkommen lagringsplass for ting som ikke er i bruk så ofte, men som man bare må ha... Sittebenken fungerer bra ved spisebordet, og er ekstra deilig å legge seg ned på når vi er moralsk støtte under lekselesingen på kveldstid ;)

Hele spiseplassen vår kan du se her.

Ønsker deg en riktig fin helg!


Edit: Helt ferdig utgave av sittebenken finner du i et nyere innlegg HER

fredag 7. september 2012

Nye lamper over spisebordet - og hvor høyt skal de egentlig henge?


Vi har lett etter nye lamper til å ha over spisebordet i flere år. I den gamle lampen så man rett på lyskilden, siden den består av fire klare "glassrør" med lyspære inni (du ser den på bilde nr 2 i dette innlegget). Dermed måtte den stort sett dimmes ned, og den ga ikke mye lys til resten av rommet. Vi har åpen løsning mellom kjøkken/spisestue/stue med spiseplassen i midten, dermed er lyset i denne delen av rommet ganske avgjørende for lysmengden i hele rommet.
Nå har det gått 10 år siden vi bygde huset, vi er begge passert 40 og merker godt at vi trenger mer lys. Lysbehovet dobles faktisk fra 20- til 40-års alderen, og i tillegg har fargen på flatene mye å si. Kjøkkenet og veggen bak spisebordet ble malt grå for et par år siden (N 5000), så det bidrar også til at vi må ha mer lys. Mer om lysbehov og valg av lyskilder til hele huset kan du lese på sidene til AK Interiør Design.
Jakten på lamper var som vanlig ikke enkel, siden vi har ganske forskjellig smak og de få vi finner har en pris som ikke passer helt inn i budsjettet - særlig ikke når det skal ganges med to... ;) Jeg valgte derfor en enkel og billig løsning foreløpig, hvor vi har laget lampene selv av deler fra Clas Ohlson og IKEA.Vi har brukt pæresokkel med stofftrukket ledning i svart og hvitt fra Clas Ohlson/North light og lampeskjermen Rismon fra IKEA. I stedet for vanlige lyspærer har vi brukt designglasslampene fra Clas Ohlson/North light. Vi har valgt den klare med hvite striper, som også gir et stripemønster på lampeskjermen når de lyser. Dette er en glasskuppel med vanlig pæresokkel, og lyskilden er en halogenpære som kan skiftes ut. 
Det store spørsmålet når man henger opp en pendel, er alltid hvor høyt skal den henge. Både hos AK Interiør og Design og i artikkelen hos Bonytt/klikk.no "Høyde på lampe over spisebord" sier de 55-70 cm over bordflaten. Jeg hadde ikke lest dette før vi hang dem opp, så jeg måtte selvfølgelig finne fram målebåndet mitt. Våre lamper henger 64 cm over bordet, så da var ikke magefølelsen så gal denne gangen!

Lampene fungerer veldig bra, og gir etterlengtet lys til hele rommet uten å blende - så de får nok lov til å bli til  "den rette" lampen dukker opp en dag :) De er også så enkle i formen at de er lette å stashe opp litt hvis jeg skulle få lyst - for eksempel å strikke et vintertrekk til dem...

Har du funnet "den rette" lampen?

mandag 3. september 2012

Ny sittebenk til spiseplassen
I spisestuen har det skjedd en ganske stor forandring siden sist jeg blogget. Bokhyllene er flyttet, en ny sittebenk er på plass, bordet er beiset og lampene er byttet ut.


Her er et før-bilde, ganske stor forandring? Det føles mye luftigere i rommet nå som bokhyllene har flyttet ut. De er på plass i filmrommet ved siden av stuen, så vi har heldigvis ikke mistet noe av oppbevaringsplassen.  Vi får faktisk mer oppbevaringsplass en tidligere, siden benken er bygget av tre kjøkkenskapstammer fra IKEA. Planen er å ha skuffer i disse, men vi må lage fronter selv. Skuffene til IKEA passer i bredden til disse skapstammene, men på grunn av utfresing til hengsler på skapdørene, passer ikke disse som skuffefronter. 
Vi hadde en benkeplate i eik liggende, som vi har brukt på toppen og sidene. Den er beiset med teakfarget beis, for å passe til gulvet.Bordet har også skiftet farge, fra lutbeiset furu (alltid gjemt under en duk), til lysegrått. Vi har lenge diskutert fram og tilbake hva vi skulle gjøre med dette bordet, uten å bli helt enige hverken med oss selv eller hverandre. Til slutt kastet jeg ut forslaget om å bruke noe skimmergrå terrassebeis vi hadde stående på hytta, og min kjære var enig i at vi skulle forsøke det. Problemet er bare at terrassebeis IKKE er egnet til møbler, ihvertfall ikke med to strøk... Det tok mange uker før vi kunne sette noe på det uten at det hang fast eller fikk beis på seg. Vi måtte rett og slett skrubbe av litt av beisen med mikrofiberkluter, før det ble brukbart. Nå fungerer det greit, men det blir nok malt etterhvert. 

Noe av det første som må gjøres, er å flytte bildelistene slik at de blir sentrert i forhold til bordet. De var sentrert i forhold til hyllene som sto her før, og for en som er så opphengt i symmetri som meg, blir dette helt feil ;)


Lampene har vi laget selv, mer om dem kommer i et eget innlegg ;)

Vi er veldig fornøyd med forandringen så langt, hva synes du?


lørdag 1. september 2012

Tilbake til hverdagen

Etter en fin sommer på hytta, er det nå på tide å nyte noen uker her hjemme. Det er noe helt eget med disse høstukene som livet "restarter" og mange nye kapitler påbegynnes. Hos oss er det litt spesielt i høst, siden begge jentene har begynt på nye skoler og i nye klasser.


Bloggen har sovet de siste månedene, fordi jeg ikke synes vi har gjort noe i huset som har vært noe å skrive om. De siste dagene har jeg stadig vært innom blogglandia, siden snille Anette tok meg på ordet og laget en ufordring jeg har ønsket meg: vis-meg-din-bildelist. Jeg skulle egentlig laget et innlegg til den utfordringen, men fikk aldri funnet fram kameraet i dagslys. Da jeg begynte å lete etter bilder til innlegget, kunne jeg kjapt konkludere med at det jammen var blitt forandringer mange steder siden sist jeg hadde en runde med kameraet!


En restart av bloggen vil forhåpentligvis motivere til å knipse litt bilder igjen. Når jeg kikker gjennom gamle blogginnlegg, ser jeg at det er en del påbegynte prosjekter som har blitt stående halvferdig på hobbyrommet også. Det er nok på tide å ta noen skippertak igjen, og få ferdigstilt litt!Bildene i dette innlegget er gamle bilder fra hytta, der har de fleste av rommene fått stå som de er det siste året så de viser ihvertfall hvordan det ser ut i dag :) Om et par uker blir det litt endringer der, det blir gjenbruk denne gangen også, men denne gangen ikke av våre egne ting. Litt maling må til, muligens litt ombygging - men jeg er igrunnen mest spent på hva som ender hvor når vi er ferdig ;)

Nå krysser jeg fingrene for godt fotolys i helgen, så kommer det plutselig en oppdatering igjen!
Ha en riktig fin helg :)